Costa Ricas kjøkken – en gastronomisk overraskelse

Costa Ricas kjøkken – en gastronomisk overraskelse

Maten i Costa Rica er et av de store overraskelsesmomentene for de fleste nye besøkende. Den er rett og slett forbløffende god. Friske og ferske råvarer fra jord og hav er hovedårsaken, men kjøkkenet er også interessant for sine unike kombinasjoner av ulike smaker.

Maten her er ikke veldig sterk, så den passer godt for norske ganer. Frukt og grønnsaker er en viktig del av kostholdet, men den store vekten på kombinasjonen ris og bønner er kanskje mest bemerkelsesverdig. De svarte bønnene serveres som en slags grøt som smaker mye mer enn du noen gang kunne tenkt deg at bønner skulle smake.

Med unntak av middelklassen i S6151731250_1de46e6151an Jose, som har det med å spise på kjeder som McDonalds ganske regelmessig, tilberedes maten i Costa Rica stort sett hjemme og den lages fra bunnen av med gode råvarer på tradisjonelt vis. På grunn av den betydelige tilstrømningen av turister
har likevel landet etter hvert svært mange restauranter som ikke bare serverer de lokale spesialitetene, men alle mulige andre slags retter fra verden forøvrig. Du vil oppdage at særlig italiensk og kinesisk mat er populært, men vi anbefaler i grunnen den lokale maten som vanligvis går utenpå etterligningene av utenlandske klassikere.

I Costa Ricas kjøkken finner du i tillegg til ris og bønner mye poteter og mais. Kokebanan er ikke så kjent for oss, men en svært anvendelig frukt som brukes på forskjellige måter avhengig av hvor moden den er – den veldige modne er søt og kan stekes i olje eller glaseres med honning og sukker, mens den umodne smaker potetaktig og kan serveres på helt andre vis. Av kjøtt er storfe og svin vanligst, men ved kysten bør du først og fremst være obs på all den gode sjømaten, fra ulike fiskeslag til reker og blekksprut.

Nasjonalretten I Costa Rica er Gallo Pinto, som er ris og bønner stekt i hui og hast i en panne, gjerne krydret med koriander og chilisaus og servert med egg, rømme, og ost. Billig, enkel og vidunderlig mat.