Costa Rica – også en del av Karibien

Costa Rica – også en del av Karibien

Selv om Costa Rica ikke er en øy, hører deler av landet med i den karibiske sfæren. Spesifikt gjelder det østkysten av landet og provinsen Limon, som strekker seg 200 km fra Nicaraguas til Panamas grense. Dette var en gang i tiden isolerte skogombeautiful-69765_960_720råder, men en utviklingsprosess kom i gang med utbyggingen av havna i Puerto Limon på 1800-tallet. Det opprinnelige formålet med utbyggingen var å etablere en kanal for eksport av bananer til Europa. Likevel ble navnet Limon, oppkalt etter ett eneste sitrontre som ble funnet i nærheten. Før gikk det jernbane fra Puerto Limon til San Jose, men i dag er det en ganske fin vei som binder østkysten sammen med resten av landet.

Det er ikke til å komme forbi at det er ganske mye regn på Costa Ricas karibiske kyst, noe den rike regnskogen også bevitner. Mange kommer hit for å se på naturen og de mange interessante artene som trives her, men det er best å komme utenom regntiden som faktisk varer mesteparten av året, fra april og helt frem til jul. På senvinteren norsk tid er det imidlertid praktisk talt knusktørt. Da passer det perfekt med en tur til nasjonalparken Cahuita, med klart vann og fantastiske korallrev som gjør området ypperlig egnet for dykking. I bakgrunnen ser du Talamanca-fjellene som ruver over de små landsbyene som ligger spredt langs kyststripen.

Lenger sør på kysten finner du steder som Puerto Viejo, som er en ellevill mosaikk av karibisk kultur, hippier og hipstere på tur, surfere, indianere og lokale originaler. Dette er noe av det mest tiltrekkende ved hele regionen, en avslappet kulturell og etnisk miks der du merker innflytelsen til såvel urinnvånere fra bribri-stammen som de mange med afrikanske røtter, hvorav de fleste har tilknytning til jamaicansk kultur. Mens resten av Costa Rica kan oppleves som litt mer kulturelt ensformig enn andre land i omegnen, representerer Limon et fargerikt mangfold.